poniedziałek, 10 marca 2014

śniadaniowe batoniki zbożowe


Wielokrotnie robiłam ten przysmak Nigelli Lawson  z mlekiem skondensowanym. I za każdym razem wszyscy byli zachwyceni. W wersji wegańskiej, zastąpiłam je olejem kokosowym i syropem klonowym. Batoniki mają przez to bardzo przyjemny kokosowy posmak, który dodatkowo wzmagają wiórki. Poza tym, dość mocno się kruszą. Ale nie powinno Wam to przeszkadzać, gdyż z łatwością można zrobić z nich wtedy granolę. Wystarczy zalać mlekiem sojowym, ryżowym bądź innym, które lubicie i wege śniadanko gotowe!
         




  Składniki na 16 batoników

250 g płatków owsianych „górskich”
75 g wiórków kokosowych
100 g suszonej żurawiny
125 g mieszanki ziaren sezamu, pestek dyni i słonecznika
125 g niesolonych orzeszków ziemnych
1/3 szkl. nierafinowanego oleju kokosowego
3-4 łyżki lub więcej (wedle uznania) słodu, np. syropu klonowego lub z agawy

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 130 ˚C i posmaruj olejem blachę o wymiarach 23x33 ( ja wyłożyłam pergaminem).
Na patelni , na niewielkim ogniu, podgrzej do postaci płynnej syrop, dołóż olej kokosowy i porządnie wymieszaj.
Pozostałe składniki, tj. płatki, orzechy, ziarna i suszone owoce również wymieszaj i wrzuć je na patelnię. Zdejmij ją z ognia i połącz wszystko w gęstą, kleistą masę.
Rozprowadź ją na blasze za pomocą łopatki, wyrównaj powierzchnię. Piecz przez ok. 1 godzinę, następnie wyjmij blachę z piekarnika i po upływie 15 minut pokrój na prostokątne kawałki. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.



*Jeśli chcecie, aby batony były słodsze i bardziej zwarte, zróbcie je z mlekiem skondensowanym słodzonym. Zamiast oleju kokosowego i słodu, dodajcie puszkę wspomnianego mleka. Należy podgrzać je  na patelni, dodać wymieszane pozostałe składniki,dalej postępować tak, jak w przepisie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz