Wielokrotnie robiłam ten
przysmak Nigelli Lawson z mlekiem
skondensowanym. I za każdym razem wszyscy byli zachwyceni. W wersji wegańskiej,
zastąpiłam je olejem kokosowym i syropem klonowym. Batoniki mają przez to bardzo przyjemny
kokosowy posmak, który dodatkowo wzmagają wiórki. Poza tym, dość mocno się
kruszą. Ale nie powinno Wam to przeszkadzać, gdyż z łatwością można zrobić z
nich wtedy granolę. Wystarczy zalać mlekiem sojowym, ryżowym bądź innym, które
lubicie i wege śniadanko gotowe!
Składniki na 16 batoników
250 g
płatków owsianych „górskich”
75 g
wiórków kokosowych
100 g
suszonej żurawiny
125 g
mieszanki ziaren sezamu, pestek dyni i słonecznika
125 g
niesolonych orzeszków ziemnych
1/3
szkl. nierafinowanego oleju kokosowego
3-4
łyżki lub więcej (wedle uznania) słodu, np. syropu klonowego lub z agawy
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Rozgrzej
piekarnik do 130 ˚C i posmaruj olejem blachę o wymiarach 23x33 ( ja wyłożyłam
pergaminem).
Na
patelni , na niewielkim ogniu, podgrzej do postaci płynnej syrop, dołóż olej
kokosowy i porządnie wymieszaj.
Pozostałe
składniki, tj. płatki, orzechy, ziarna i suszone owoce również wymieszaj i
wrzuć je na patelnię. Zdejmij ją z ognia i połącz wszystko w gęstą, kleistą
masę.
Rozprowadź
ją na blasze za pomocą łopatki, wyrównaj powierzchnię. Piecz przez ok. 1
godzinę, następnie wyjmij blachę z piekarnika i po upływie 15 minut pokrój na
prostokątne kawałki. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
*Jeśli chcecie, aby batony były słodsze i bardziej zwarte, zróbcie je z mlekiem skondensowanym słodzonym. Zamiast oleju kokosowego i słodu, dodajcie puszkę wspomnianego mleka. Należy podgrzać je na patelni, dodać wymieszane pozostałe składniki,dalej postępować tak, jak w przepisie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz