Jeśli macie ochotę w ciągu dnia na
energetyczną, sycącą i zdrową przekąskę, te batoniki są w sam raz dla Was.
Pełne ziaren, orzechów i suszonych owoców, szybko zaspokoją Wasz głód. Mają
jednakże pewną wadę - szybko znikają. ;-) Przepis pochodzi z książki „Smaczna i
zdrowa kuchnia włoska” G. D’Acampo, który jest mistrzem nowoczesnej kuchni
włoskiej, ceniącym smaczne, niskokaloryczne dania. Batoniki możecie
przechowywać w szczelnie w zamkniętym pojemniku. Jak zapewnia autor, zachowują
świeżość do tygodnia. W moim domu jednak przetrwały dwa dni. Polecam. ;-)
Składniki na 14 sztuk:
150 g
suszonych żurawin
100 g
suszonych moreli
60 g
orzechów pistacjowych pozbawionych łupin
50 g
nasion słonecznika
50 g
płatków owsianych
60 g
mąki razowej ( zamiast tego zmieliłam siemię lniane)
60 ml
soku pomarańczowego
4 łyżki
płynnego miodu lub innego słodu
Rozgrzej
piekarnik do 190˚C i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Wrzuć suszone owoce
do robota kuchennego i zmiksuj, rozdrabniając na niezbyt małe kawałki.
Dodaj
orzechy pistacjowe, nasiona słonecznika, płatki owsiane i mąkę. Wlej sok
pomarańczowy oraz miód i zmiksuj ponownie, aż składniki z grubsza się połączą.
Przełóż masę na przygotowaną blachę do pieczenia i rozprowadź równo nożem na
grubość około 1cm.
Piecz na
środkowej półce piekarnika przez 15-20 minut, aż masa się przyrumieni. Wyjmij z
piekarnika, zostaw na blasze do ostygnięcia, a potem pokrój na kawałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz