środa, 12 marca 2014

soba z warzywami i sosem syczuańskim



Smaczne i lekkie danie obiadowe z trochę egzotycznym sosem, który bardzo dobrze komponuje się z proponowanymi tu warzywami i makaronem soba. Danie wielokrotnie gościło na moim stole, mam nadzieję, że Wam również będzie smakowało. Przepis pochodzi z tej strony.





Składniki na 2 porcje

2 porcje suchego makaronu gryczanego soba
200 g brokuła
1/2 czerwonej papryki pokrojonej w sporą kostkę
5 średniej wielkości pieczarek pokrojonych na ćwiartki
1/2 małej cukinii pokrojonej w półplasterki
1 łyżka oleju arachidowego lub sezamowego

Składniki na sos:
3 łyżki masła orzechowego
80 ml gorącego bulionu warzywnego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju arachidowego lub sezamowego
1  ząbek czosnku
1 łyżeczka starego na małych oczkach imbiru
1 nieduża papryczka chilli

Przygotowanie:

Makaron ugotuj w delikatnie osolonym wrzątki, odcedź. Brokuły podziel na różyczki, zalej wrzątkiem, zostaw pod przykryciem na kilka minut.


Przygotuj sos - masło orzechowe wymieszaj z bulionem, sosem sojowym i 2 łyżkami wody, by składniki dobrze się połączyły.
Na patelni lub w woku rozgrzej olej i smaż przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i posiekaną drobno papryczkę chilli. Dodaj do masła orzechowego i wymieszaj.
Wok wytrzyj, by nie zostały na nim resztki z poprzedniego smażenia. Rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć pieczarki. Smaż 2 minuty na dużym ogniu. Następnie dodaj brokuł, smaż go minutę. Na koniec wrzuć paprykę i cukinię. Warzywa smaż jeszcze 3-4 minuty, po czym  przełóż je do miski.

Do woka wrzuć ugotowany makaron i sos. Dokładnie wymieszaj, by składniki połączyły się. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolej odrobinę gorącej wody. Dodaj warzywa, wymieszaj i od razu podawaj.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz