Oto propozycja smacznego śniadania dla zwolenników kokosowych pyszności. Kiedy będziecie je przygotowywać, warto zadbać o to, by jabłka były miękkie, ale się nie rozpadły. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje. Przepis zaczerpnęłam stąd.
½ szklanki kaszy kuskusu
szklanka mleka kokosowego
jabłko
2 łyżki wiórków kokosowych
4 łyżki płatków migdałowych
1 – 2 łyżeczki miodu
szczypta soli
łyżeczka siemienia lnianego
·
Przygotowanie:
Mleko
kokosowe zagotować ze szczyptą soli. Gorącym mlekiem kokosowym zalać kuskus,
przykryć talerzykiem - odstawić na jakieś 5 minut. Wiórki kokosowe uprażyć na
patelni – odłożyć, płatki migdałowe także
uprażyć na suchej patelni i odłożyć. Jabłko obrać ze skorki, pokroić w
kostkę wrzucić na rozgrzaną patelnię, polać łyżeczką miodu i chwilę
karmelizować.
Napęczniały
kuskus spulchnić widelcem, dodać połowę migdałów, uprażone jabłko i wiórki
kokosowe - wymieszać. Śniadaniową kaszę posypać płatkami migdałowymi,
siemieniem lnianym i ewentualnie dodać jeszcze jedną łyżeczkę miodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz