środa, 12 marca 2014

kuskus kokosowo - migdałowy


Oto propozycja smacznego śniadania dla zwolenników kokosowych pyszności. Kiedy będziecie je przygotowywać, warto zadbać o to, by jabłka były miękkie, ale się nie rozpadły. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje. Przepis zaczerpnęłam stąd.


 
Składniki na 2 porcje

½ szklanki kaszy kuskusu
szklanka mleka kokosowego
jabłko
2 łyżki wiórków kokosowych
4 łyżki płatków migdałowych
1 – 2 łyżeczki miodu 
 szczypta soli 
  łyżeczka siemienia lnianego
·
     Przygotowanie: 
Mleko kokosowe zagotować ze szczyptą soli. Gorącym mlekiem kokosowym zalać kuskus, przykryć talerzykiem - odstawić na jakieś 5 minut. Wiórki kokosowe uprażyć na patelni – odłożyć, płatki migdałowe także  uprażyć na suchej patelni i odłożyć. Jabłko obrać ze skorki, pokroić w kostkę wrzucić na rozgrzaną patelnię, polać łyżeczką miodu i chwilę karmelizować.
Napęczniały kuskus spulchnić widelcem, dodać połowę migdałów, uprażone jabłko i wiórki kokosowe - wymieszać. Śniadaniową kaszę posypać płatkami migdałowymi, siemieniem lnianym i ewentualnie dodać jeszcze jedną łyżeczkę miodu. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz