Smaczne chlebki, które możecie wykorzystać jako przekąskę do podgryzania lub jako dodatek do zup, gulaszy, sosów i smarowideł. Robi się je bardzo łatwo. Przepis pochodzi z Jadłonomii.
Składniki:
1 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłej wody
3 łyżki oleju
3 łyżki mleka sojowego (lub innego roślinnego)
1 łyżka cukru
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant (jeśli używacie świeżych,ilość należy wtedy podwoić)
Przygotowanie:
Do ciepłej wody dodać cukier oraz drożdże instant, odstawić na kilka
minut. Odmierzyć pozostałe składniki i wsypać je do dużej miski,
następnie dodać lekko wzburzone drożdże z ciepłą wodą. Wyrobić mikserem
lub rękami na gładkie, zwarte ciasto i odstawić je na godzinę przykryte
ściereczką.Wyrośnięte ciasto na chlebki podzielić na 10 równych części, z każdej
uformować kulkę i zostawić ciasto na kolejne 15-30 minut (ja tego nie robiłam, tylko od razu wałkowałam). Kulki
rozwałkować na cienkie, nieduże placki lekko obsypane mąką i wrzucać je
na gorącą, suchą patelnię. Podgrzewać z każdej strony po około 1-2
minuty, kiedy zaczną tworzyć się ciemne bąble przewrócić na drugą
stronę. Podobnie przygotować wszystkie placki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz