czwartek, 1 stycznia 2015

indyjskie chlebki naan

Smaczne chlebki, które możecie wykorzystać jako przekąskę do podgryzania lub jako dodatek do zup, gulaszy, sosów i smarowideł. Robi się je bardzo łatwo. Przepis pochodzi z Jadłonomii.


Składniki:

1 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłej wody
3 łyżki oleju
3 łyżki mleka sojowego (lub innego roślinnego)
1 łyżka cukru
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant (jeśli używacie świeżych,ilość należy wtedy podwoić)


Przygotowanie:

Do ciepłej wody dodać cukier oraz drożdże instant, odstawić na kilka minut. Odmierzyć pozostałe składniki i wsypać je do dużej miski, następnie dodać lekko wzburzone drożdże z ciepłą wodą. Wyrobić mikserem lub rękami na gładkie, zwarte ciasto i odstawić je na godzinę przykryte ściereczką.Wyrośnięte ciasto na chlebki podzielić na 10 równych części, z każdej uformować kulkę i zostawić ciasto na kolejne 15-30 minut (ja tego nie robiłam, tylko od razu wałkowałam). Kulki rozwałkować na cienkie, nieduże placki lekko obsypane mąką i wrzucać je na gorącą, suchą patelnię. Podgrzewać z każdej strony po około 1-2 minuty, kiedy zaczną tworzyć się ciemne bąble przewrócić na drugą stronę. Podobnie przygotować wszystkie placki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz