czwartek, 1 stycznia 2015

kotlety z komosy ryżowej

To pierwsze roślinne kotlety, jakie piekłam. Mnie smakują bardzo. Świetnie sprawdzą się jako wypełnienie do wegeburgerów, które z powodzeniem możemy zabrać do pracy. Polecam. Przepis od Kasi weganki.


Składniki:

2 filiżanki ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)
filiżanka ugotowanej fasoli ( u mnie biała)
1 starta marchewka
1 posiekana drobno cebula
ząbek czosnku
2 łyżki natki pietruszki
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka oregano
łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
łyżeczka soli (płaska)
łyżka mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

Rozgniatamy fasolę, łączymy z quinoa, marchewką, cebulą  i pozostałymi składnikami. Formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz