niedziela, 24 maja 2015

batony z wigorem (raw)

Główną zaletą tych batonów jest to, że są bez cukru.  Można je dowolnie modyfikować. Zmieniać rodzaj suszonych owoców, dodać swoje ulubione wedle upodobań. W wersji bezglutenowej - zamiast płatków owsianych, dajemy np. jaglane. Przepis pochodzi z książki "Wegańskie pyszności".





Składniki:

2 bardzo dojrzałe banany
3 łyżki oleju kokosowego
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
(cytrynę można zamienić na pomarańczę, jeśli wolicie)
15 suszonych moreli (ja dałam rodzynki jumbo)
200g (2 1/4 szkl.) drobnych płatków owsianych
1/4 łyżeczki cynamonu
3 łyżki surowego kakao lub karobu w proszku
szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

Banany obrać ze skórek i rozetrzeć widelcem na głębokim talerzu, dodać rozpuszczony olej kokosowy, skórkę i sok z cytryny (lub pomarańczy), morele. Dokładnie wymieszać. W dużej misce połączyć płatki, cynamon, kakao lub karob, sól. Na koniec dodać masę bananową. Wszystkie składniki połączyć za pomocą szpatułki lub dłoni - jak kto woli - masa powinna być gęsta i klejąca.
Niewielką formę do pieczenia ( u mnie 20 x 20) wyłożyć folią spożywczą. Przenieść masę i ugnieść ją szpatułką oraz rękami. Przykryć folią i wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny (najlepiej jednak na całą noc). Odwinąć z folii, pociąć na kawałki, spożyć w ciągu tygodnia.



2 komentarze: