piątek, 1 maja 2015

zupa z kaszą pęczak i czerwoną soczewicą

To jedna z moich ulubionych zup. Treściwa, odżywcza, pyszna... Na dodatek nie trzeba jeść po niej drugiego dania. Nie będziecie mieli już miejsca. Wystarczy na obiad dla kilku osób. Polecam. Przepis stąd.






Składniki:

5 szkl. wody (możecie dodać więcej w trakcie gotowania)
2 łyżki oleju rzepakowego
1 czerwona cebula
2 duże ząbki czosnku
5 łyżek kaszy jęczmiennej pęczak
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
¼ dużego selera
1 pietruszka
3 średnie ziemniaki
2 marchewki
½ szkl. czerwonej soczewicy
1 szkl. pokrojonych pomidorów w sosie własnym
odrobinę sosu sojowego do smaku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka lubczyku
½ łyżeczki oregano
sól

Dodatkowo:
natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać olej rzepakowy. Wrzucić drobno pokrojoną czerwoną cebulę oraz czosnek. Gdy cebula się zeszkli, zalać ją gorącą wodą, dodać kaszę pęczak, liście laurowe oraz ziele angielskie. Przykryć i gotować na małym ogniu.
Marchewkę, ziemniaki, seler i pietruszkę pokroić w drobną kostkę. Razem z opłukaną soczewicą wrzucić do garnka. Gotować zupę do momentu, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, posolić.

Pod koniec gotowania dodać pokrojone pomidory w sosie własnym (w sezonie można zastąpić je świeżymi) i przyprawić słodką papryką, majerankiem, lubczykiem oraz odrobiną oregano. Do smaku dodać jeszcze sos sojowy. Gotować jeszcze kilka minut. Zupę podawać gorącą posypaną świeżą natką pietruszki.




1 komentarz: