niedziela, 24 maja 2015

strudel ziemniaczany z ciasta filo

W pierwszej chwili, kiedy natknęłam się na ten przepis, nie byłam do końca przekonana czy będzie mi smakowało. Ziemniaki i ciasto filo. Dość sceptycznie do tego podeszłam. Jednak bardzo się pomyliłam. Właśnie te banalne ziemniaki w połączeniu z cebulką w chrupiącym, gorącym filo, z dodatkiem świeżego rozmarynu, smakują naprawdę wybornie. Danie na pewno zagości w moim domu na stałe. Polecam. Robi się je naprawdę szybko. Przepis z książki "Wegańskie pyszności".



Składniki:

6 kawałków ciasta filo (35 x 30cm)
150 ml wody (2/3 szkl.)
90 g oleju roślinnego (niepełne 1/2 szkl.) - użyłam z pestek winogron
4 duże obrane ziemniaki
180g posiekanej cebuli (1 1/2 szkl.)
1/4 łyżeczki soli morskiej
szczypta pieprzu
1 1/2 łyżki bulionu warzywnego w proszku
2-3 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu (opcjonalnie, ale ze względu na walory smakowe - warto)

Przygotowanie:

W małej misce wymieszać 3 łyżki wody z 4 łyżkami oleju. Położyć jeden kawałek ciasta filo na blacie kuchennym, posmarować lekko miksturą wody i oleju. Przykryć kolejnym kawałkiem ciasta.
Dwa ziemniaki pokroić w kostkę, dwa zetrzeć na tarce, dodać posiekaną cebulę, rozmaryn, sól i pieprz. Podzielić masę na 3 mniej więcej równe części.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Zagotować pozostałą część wody, wsypać bulion w proszku, dokładnie wymieszać. Rozsmarować jedną porcję ziemniaków na arkuszu ciasta filo, zwinąć w foremny strudel, umieścić w formie do pieczenia. W podobny sposób formować kolejne 2 strudle - smarujemy jeden arkusz filo wodą i olejem, przykrywamy kolejnym, wykładamy masę ziemniaczaną i zwijamy. 
Każdy strudel posmarować odrobiną oleju, przeciąć ostrym nożem na 4 części. Spryskać lub polać gorącym bulionem. Włożyć do piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie jeszcze raz spryskać strudel bulionem i powtarzać tę czynność, aż zużyje się cały. Piec kolejne 25-30 minut, do momentu, kiedy ciasto będzie lekko brązowe i chrupiące na wierzchu, a miękkie i soczyste w środku. Najlepiej smakuje na ciepło.



3 komentarze:

  1. witam,
    wygląda ciekawie ! :)

    ZAPRASZAM DO UDZIAŁU W KONKURSIE

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię ziemniaki, więc w takiej wersji też by mi zapewne smakowały. zwłaszcza że danie wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń