Kiedy zobaczyłam to danie na blogu u Marty, od razu wiedziałam, że szybko zagości na moim stole. Do tej pory unikałam spaghetti z mięsem ze względu na tłuszcz i kaloryczność w nim zawartym. Kulki z tofu, odpowiednio przyprawionego, okazały się strzałem w dziesiątkę i znakomicie zastępują mięso. Dzięki temu, że tofu jest niskokaloryczne i wspomaga trawienie, mogę bez większych wyrzutów sumienia przygotowywać to danie. Jest naprawdę pyszne.
Składniki na
około 4 porcje:
Pulpety:
2 kostki tofu, każda po 180 g 3- 4 łyżki bułki tartej
2 - 3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki ostrej musztardy
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka posiekanych listków świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego
sól i czarny pieprz
Sos do
pasty:
400 g ulubionego makaronu
spaghetti 2 puszki krojonych pomidorów
1 mała cebulka
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
1/4 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki tymianku
sól i czarny pieprz
oliwa lub olej do smażenia
Na dnie niedużego rondelka rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać drobno posiekaną cebulkę i chwilę smażyć do czasu, aż będzie złota i miękka. Dodać posiekany czosnek, smażyć kolejną minutę a następnie dodać pomidory. Dodać ocet balsamiczny, szczyptę soli, zioła i dusić na małym ogniu przez 15 minut.
Pulpety:
W czasie
kiedy dusi się sos, w dużym garnku zagotować osoloną wodę na makaron, ugotować
zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i zająć się przygotowaniem pulpetów. Tofu
pokroić w grubą kostkę i wrzucić razem z pozostałymi składnikami do naczynia
blendera ( ja zmieliłam w maszynce do mięsa). Zmiksować aż do rozdrobnienia, doprawić do smaku przyprawami. Z masy
lepić kuleczki wielkości orzecha włoskiego i odkładać na bok.
Kiedy
wszystkie pulpeciki są już gotowe, na dnie dużej patelni rozgrzać kilka łyżek
oleju i smażyć pulpeciki na złoty kolor, co jakiś czas je obracając. Wystarczy
smażyć je około 30 - 60 sekund z każdej strony, usmażone i równo zezłocone
pulpety układać na ręczniku papierowymi, żeby odsączyć je z tłuszczu.
Do garnka, w
którym gotowaliśmy makaron wlać zredukowany sos pomidorowy, doprawić go do
smaku solą oraz pieprzem. Podgrzewając garnek na małym ogniu dodać ugotowany
makaron spaghetti, dokładnie wymieszać go z sosem i na wierzch dodać pulpeciki,
podgrzewać jeszcze kilka minut do czasu, aż wszystko będzie gorące. Podawać od
razu, można posypać świeżymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz