sobota, 3 maja 2014

spaghetti z pulpetami





Kiedy zobaczyłam to danie na blogu u Marty, od razu wiedziałam, że szybko zagości na moim stole. Do tej pory unikałam spaghetti z mięsem ze względu na tłuszcz i kaloryczność w nim zawartym. Kulki z tofu, odpowiednio przyprawionego, okazały się strzałem w dziesiątkę i znakomicie zastępują mięso. Dzięki temu, że tofu jest niskokaloryczne i wspomaga trawienie, mogę bez większych wyrzutów sumienia przygotowywać to danie. Jest naprawdę pyszne.


Składniki na około 4 porcje:

Pulpety:

2 kostki tofu, każda po 180 g 
3- 4 łyżki bułki tartej
2 - 3 łyżki sosu sojowego 
2 łyżeczki ostrej musztardy 
1 łyżeczka wędzonej papryki 
1/2 łyżeczki ostrej papryki 
1 łyżeczka posiekanych listków świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego 
sól i czarny pieprz
 
Sos do pasty:

400 g ulubionego makaronu spaghetti 
2 puszki krojonych pomidorów 
1 mała cebulka 
1-2 ząbki czosnku 
1 łyżka octu balsamicznego 
1/4 łyżeczki oregano 
1/4 łyżeczki tymianku 
sól i czarny pieprz 
oliwa lub olej do smażenia

Na dnie niedużego rondelka rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać drobno posiekaną cebulkę i chwilę smażyć do czasu, aż będzie złota i miękka. Dodać posiekany czosnek, smażyć kolejną minutę a następnie dodać pomidory. Dodać ocet balsamiczny, szczyptę soli, zioła i dusić na małym ogniu przez 15 minut. 


Pulpety: 


W czasie kiedy dusi się sos, w dużym garnku zagotować osoloną wodę na makaron, ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i zająć się przygotowaniem pulpetów. Tofu pokroić w grubą kostkę i wrzucić razem z pozostałymi składnikami do naczynia blendera ( ja zmieliłam w maszynce do mięsa).  Zmiksować aż do rozdrobnienia, doprawić do smaku przyprawami. Z masy lepić kuleczki wielkości orzecha włoskiego i odkładać na bok.



Kiedy wszystkie pulpeciki są już gotowe, na dnie dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i smażyć pulpeciki na złoty kolor, co jakiś czas je obracając. Wystarczy smażyć je około 30 - 60 sekund z każdej strony, usmażone i równo zezłocone pulpety układać na ręczniku papierowymi, żeby odsączyć je z tłuszczu. 

Do garnka, w którym gotowaliśmy makaron wlać zredukowany sos pomidorowy, doprawić go do smaku solą oraz pieprzem. Podgrzewając garnek na małym ogniu dodać ugotowany makaron spaghetti, dokładnie wymieszać go z sosem i na wierzch dodać pulpeciki, podgrzewać jeszcze kilka minut do czasu, aż wszystko będzie gorące. Podawać od razu, można posypać świeżymi ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz