Nie jest to przekłamanie. Jest to najlepszy pasztet warzywny, jaki piekłam i smakuje naprawdę wybornie. Smak orzechów subtelnie miesza się z warzywami, co daje niezwykły efekt dla podniebienia. Możecie go łączyć z dowolnymi sałatami, innymi warzywami podanymi na ciepło bądź zimno i traktować jako danie obiadowe. Bardzo polecam.
Składniki: (na średnią keksówkę ok.25 cm). Cytuję za Martą.
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / około 3/4 szklanki suchej kaszy
1 szklanka orzechów laskowych, zmielonych w młynku lub blenderze
100 ml oleju roślinnego
2 marchewki
2 pietruszki
1 por, tylko biała część
2 laski selera naciowego
2 ząbki czosnku, posiekane
2 - 3 łyżki sosu sojowego
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1/2 łyżeczki lubczyku
1/2 łyżeczki tymianku
spora szczypta gałki muszkatołowej
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Pora pokroić na cienkie talarki, na dnie
dużego rondla lub garnka rozgrzać olej. Dodać pory, liście laurowe, ziele
angielskie i smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż por będzie szklisty i
miękki. W tym czasie marchewki oraz pietruszki obrać i zetrzeć na tarce, seler
naciowy pokroić w cienką kostkę, a czosnek posiekać.
Kiedy pory
będą zeszklone, wyjąć ziele angielskie oraz liście laurowe, dodać przygotowane
warzywa, posiekany czosnek i dusić na małym ogniu przez około 10 - 15 minut,
czyli do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie.
Miękkie
warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, olej
oraz pozostałe przyprawy i zmielić wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku
solą i czarnym pieprzem. Przełożyć do keksówki i piec przez 30 - 45 minut w
piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjąć, studzić przez całą noc, a rano
kroić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz