Quinoa, inaczej komosa ryżowa, ryż peruwiański to prastare zboże, które staje się coraz bardziej popularne. I bardzo dobrze, ponieważ jest lekkostrawna, bogata w białko, nie zawiera glutenu i ma więcej wapnia niż mleko.W połączeniu z poniższymi składnikami smakuje naprawdę świetnie.Przepis znalazłam tu.
Składniki na 2 porcje:
¾ szkl. komosy ryżowej (quinoa)
kilka suszonych pomidorów w oleju
4-5 łyżek kukurydzy konserwowej
2 łyżki posiekanej natki
2 łyżki uprażonych nasion (słonecznik lub dynia, można
pomieszać)
Dressing:
2 łyżki oliwy
1łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Komosę zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem aż
ziarna wchłoną wodę. Gdy nie będą dostatecznie miękkie, dolać odrobinę wody.
Pomidory osączyć z oleju, pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać je z komosą, kukurydzą i drobno posiekaną
natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz