sobota, 3 maja 2014

quinoa z suszonymi pomidorami, kukurydzą i natką


Quinoa, inaczej komosa ryżowa, ryż peruwiański to prastare zboże, które staje się coraz bardziej popularne. I bardzo dobrze, ponieważ jest lekkostrawna, bogata w białko, nie zawiera glutenu i ma więcej wapnia niż mleko.W połączeniu z poniższymi składnikami smakuje naprawdę świetnie.Przepis znalazłam tu.


Składniki na 2 porcje:


¾ szkl. komosy ryżowej (quinoa)

kilka suszonych pomidorów w oleju

4-5 łyżek kukurydzy konserwowej

2 łyżki posiekanej natki

2 łyżki uprażonych nasion (słonecznik lub dynia, można pomieszać)


Dressing: 


2 łyżki oliwy

1łyżka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: 


Komosę zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem aż ziarna wchłoną wodę. Gdy nie będą dostatecznie miękkie, dolać odrobinę wody. Pomidory osączyć z oleju, pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać  je z komosą, kukurydzą i drobno posiekaną natką pietruszki.

Połączyć składniki dressingu, polać nim komosę, doprawić solą i pieprzem, posypać uprażonymi ziarnami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz