Ciasto marchewkowe bardzo często gości w moim domu, jednak w wersji tradycyjnej, na bazie jajek. Wersja wegańska jest równie pyszna, nie wiem czy nawet nie smaczniejsza ze względu na dodatek soku i skórki z pomarańczy. Ponadto ciasto jest niebywale aromatyczne i mięciutkie. Jego smak możecie wzbogacić dodając ulubione dodatki, np. orzechy. Przepis znalazłam u Małgosi.
Składniki:
na blaszkę 23cm
220 g mąki pszennej80g brązowego cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamon
125g oleju roślinnego
70g mleka ryżowego ( u mnie owsiane)
sok z jednej pomarańczy + otarta skórka
150g drobno startej marchwi
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dodajemy do jednej misy miksera i miksujemy tylko do połączenia składników. Przekładamy do blaszki o wymiarach 23cm ( okrągłej ) i pieczemy 45minut w temperaturze 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz