Miękkie, wilgotne ciasto bez jajek, masła? Tak, oto ono. Wyglądem przypomina znaną mi z dzieciństwa babkę piaskową, jednak smakuje troszkę inaczej ze względu na zawartość bananów czy orzechów. Pyszny wegański deser, do którego znakomicie pasuje masło orzechowe lub bananowe. Spróbujcie! Przepis pochodzi stąd.
Składniki na
keksówkę:
1 1/2 szklanki
mąki
1/3 szklanki
oleju
1/3 szklanki
brązowego cukru
1/3 szklanki
mleka roślinnego (ja użyłam własnoręcznie robionego mleka owsianego)
2 dojrzałe
banany
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
szczypta
soli
można dodać
orzechy lub ulubione suszone owoce
Przygotowanie:
Piekarnik
rozgrzewam do 180 stopni. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. W mniejszej
miseczce mieszam mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, a w większej olej oraz
cukier. Banany dokładnie rozgniatam widelcem na gładką masę, następnie dodaję
je do płynnych składników razem z mlekiem i dokładnie mieszam trzepaczką. Łączę
składniki suche z mokrymi i mieszam delikatnie łyżką, dopóki się nie połączą.
Jeżeli piekę ciasto w wersji bogatszej, na sam koniec dodaję dodatki i
delikatnie łączę je z ciastem. Ciasto przekładam do foremki i piekę około 45-50
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz