sobota, 3 maja 2014

wegańskie ciasto bananowe





Miękkie, wilgotne ciasto bez jajek, masła? Tak, oto ono. Wyglądem przypomina znaną mi z dzieciństwa babkę piaskową, jednak smakuje troszkę inaczej ze względu na zawartość bananów czy orzechów.  Pyszny wegański deser, do którego znakomicie pasuje  masło orzechowe lub bananowe. Spróbujcie! Przepis pochodzi stąd.



Składniki na keksówkę:


1 1/2 szklanki mąki

1/3 szklanki oleju

1/3 szklanki brązowego cukru

1/3 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam własnoręcznie robionego mleka owsianego)

2 dojrzałe banany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

można dodać orzechy lub ulubione suszone owoce


Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. W mniejszej miseczce mieszam mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, a w większej olej oraz cukier. Banany dokładnie rozgniatam widelcem na gładką masę, następnie dodaję je do płynnych składników razem z mlekiem i dokładnie mieszam trzepaczką. Łączę składniki suche z mokrymi i mieszam delikatnie łyżką, dopóki się nie połączą. Jeżeli piekę ciasto w wersji bogatszej, na sam koniec dodaję dodatki i delikatnie łączę je z ciastem. Ciasto przekładam do foremki i piekę około 45-50 minut. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz