Pyszne i sycące batoniki. Świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska lub po wysiłku fizycznym, np. po bieganiu, kiedy nasz organizm potrzebuje czegoś odżywczego na szybką regenerację. Robi się je łatwo i szybko. Bardzo polecam.
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych górskich
1/4 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)
garść namoczonych daktyli lub rodzynków
3 łyżki karobu lub kakao
ulubiony rozdrobniony lub utarty owoc: banan, jabłko, gruszka
szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera, formujemy preferowany kształt (ja używam silikonowych foremek, które napełniam masą, mają one kształt prostokąta) i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Można je tez upiec w niskiej temperaturze ok. 120 stopni C. Jeśli wybierzecie tę metodę, 45 minut w piekarniku w zupełności wystarczy.
Moim zdaniem pieczone, jak i w wersji raw smakują równie dobrze. Osobiście wolę używać do nich bananów i daktyli, ale wybór należy do Was.
Ilość batonów zależy od wielkości Waszych foremek, z moich wychodzi 6, dlatego często robię z podwójnej porcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz