Tapioka to skrobia pozyskiwana z korzenia manioku. Jest to lekkostrawny, bezglutenowy granulat w postaci białych perełek, które wykorzystuje się do przyrządzania puddingów, deserów. Jest naprawdę pyszna z różnymi owocowymi musami. Zamiast truskawek możecie użyć dowolnych owoców, za każdym razem będzie naprawdę pyszna. Tapiokę możecie ugotować w dowolnym mleku roślinnym, ale zdecydowanie polecam kokosowe ze względu na aksamitną konsystencję. Wrażenia smakowe- gwarantowane. Polecam.
Składniki na
2 porcje:
1 puszka
mleka kokosowego
1/3 szklanki
drobnej tapioki
1/4 szklanki
cukru trzcinowego
łyżeczka
pasty waniliowej, ekstraktu waniliowego lub ziarna wyłuskane z laski wanilii (można pominąć)
szczypta
soli morskiej
Składniki na
sos truskawkowy:
2 szklanki
truskawek
1/4 szklanki
cukru
sok z połowy
cytryny
Przygotowanie:
Tapiokę
zalać mlekiem kokosowym, odstawić na godzinę. Po upływie tego czasu dodać
cukier, wanilię oraz szczyptę soli i zagotować. Gotować na małym ogniu
przez 12 - 15 minut, czyli do czasu, aż perełki tapioki staną się przezroczyste
i miękkie.
W
międzyczasie truskawki oczyścić i pokroić na ćwiartki, dodać cukier oraz sok z
cytryny i gotować na małym ogniu przez 5 - 8 minut, do czasu aż sos delikatnie zgęstnieje.
Ugotowaną
tapiokę przelać do małych słoiczków lub pucharków - na początku będzie rzadka,
w ogóle się tym nie przejmujcie, zgęstnieje z czasem. Zostawić na kilka minut
do ostygnięcia, aby delikatnie stężała i wyłożyć sos truskawkowy. Tak przygotowany
pudding odstawić do schłodzenia do lodówki, jeść kiedy tylko będzie
zimny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz