środa, 4 czerwca 2014

pudding z tapioki na mleku kokosowym

Tapioka to skrobia pozyskiwana z korzenia manioku. Jest to lekkostrawny, bezglutenowy granulat w postaci białych perełek, które wykorzystuje się do przyrządzania puddingów, deserów. Jest naprawdę pyszna z różnymi owocowymi musami. Zamiast truskawek możecie użyć dowolnych owoców, za każdym razem będzie naprawdę pyszna. Tapiokę możecie ugotować w dowolnym mleku roślinnym, ale zdecydowanie polecam kokosowe ze względu na aksamitną konsystencję. Wrażenia smakowe- gwarantowane. Polecam.
To naprawdę pyszny deser, który znalazłam u Marty.




Składniki na 2 porcje:

1 puszka mleka kokosowego 
1/3 szklanki drobnej tapioki
1/4 szklanki cukru trzcinowego
łyżeczka pasty waniliowej, ekstraktu waniliowego lub ziarna wyłuskane z laski wanilii (można pominąć)
szczypta soli morskiej

Składniki na sos truskawkowy:

2 szklanki truskawek
1/4 szklanki cukru
sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Tapiokę zalać mlekiem kokosowym, odstawić na godzinę. Po upływie tego czasu dodać cukier, wanilię oraz szczyptę soli i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 12 - 15 minut, czyli do czasu, aż perełki tapioki staną się przezroczyste i miękkie. 
W międzyczasie truskawki oczyścić i pokroić na ćwiartki, dodać cukier oraz sok z cytryny i gotować na małym ogniu przez 5 - 8 minut, do czasu aż sos delikatnie zgęstnieje.
Ugotowaną tapiokę przelać do małych słoiczków lub pucharków - na początku będzie rzadka, w ogóle się tym nie przejmujcie, zgęstnieje z czasem. Zostawić na kilka minut do ostygnięcia, aby delikatnie stężała i wyłożyć sos truskawkowy. Tak przygotowany pudding odstawić do schłodzenia do lodówki, jeść kiedy tylko będzie zimny. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz