Przepyszne danie,w którym się zakochałam od pierwszego ugotowania, które często robię na obiad, a do którego chętnie wracam i polecam wszystkim niejedzącym mięsa i lubiącym warzywa. Przepis zaczerpnięty z tego bloga
Składniki na 2 porcje
kasza jaglana (ugotowana, ok 1-1,5 szklanki )
świeży szpinak 400 g
marchew - 1 szt.
imbir świeży - 3 cieniutkie plasterki
czosnek - 1 ząbek
tłuszcz nierafinowany - 2 łyżki
ostropest - kilka szczypt
kozieradka - opcjonalnie (2-3 szczypty)
czarnuszka - do posypania
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotuj na sypko. W garnuszku
podgrzej tłuszcz, wrzuć posiekaną cebulę,
czosnek, imbir oraz pokrojoną we wstążki za pomocą obieraczki do warzyw marchew. Dodaj niewielką ilość soli i chwilę podpraż
całość mieszając bez przerwy. Po kilku minutach dorzuć pokrojony niezbyt
drobno szpinak
i jeszcze chwilę pozostaw na ogniu mieszając. Dodaj
teraz niewielką ilość wody, ostropest, kozieradkę, kaszę, wymieszaj
całość i gotuj chwilkę pod przykryciem. Przed podaniem posyp czarnuszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz