Tofurnik to nic innego, jak sernik z tofu. Jednym smakuje bardzo, innym nie do końca. Ja tofurniki uwielbiam chociażby za to, że są niskokaloryczne, bogate w białko czy wapń. Nie musicie zatem mieć takich wyrzutów sumienia, jak po zjedzeniu tradycyjnego sernika z dodatkiem masła i jajek. Dziś waniliowy z bakaliami. Próbujcie!
Składniki: (na tortownicę wielkości 18 - 21 cm)
Spód: (można pominąć, ciasto będzie smaczne i bez niego)
2 łyżki oleju kokosowego lub masła orzechowego
Masa tofurnikowa:
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka mleka kokosowego
1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru, syropu z agawy lub innego słodzika
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
bakalie
Polewa:
1/2 szklanki mleka kokosowego
do dekoracji: garść płatków migdałowych, kokosowych lub pokruszonych orzechów
Przygotowanie spodu: Ciastka umieścić w naczyniu
blendera i zmiksować na grube okruchy. Dodać masło lub olej i połączyć składniki.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wysypać pokruszony spód, przygnieść
lekko palcami, a następnie odstawić do lodówki.
Przygotowanie masy: wszystkie składniki poza mlekiem
umieścić w misce i przy pomocy ręcznego blendera zmiksować na bardzo gładką
masę - dopiero kiedy masa będzie gładka stopniowo wlewać mleko cały czas
miksując. Na koniec dodać ulubione bakalie.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tofurnikową masę
wylać na schłodzony spód i wyrównać, następnie wsunąć do rozgrzanego piekarnika
i piec przez 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 120 stopni i
piec kolejne 45 minut.
Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik,
pozostawiając tofurnik jeszcze na 15 minut w środku. Dopiero po tym czasie
delikatnie wyjąć go na blat i studzić przez przynajmniej 2 - 3
godziny.
Przygotowanie polewy: Czekoladę i mleko kokosowe
rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzony tofurnik wyjąć z formy i polać ostudzoną
polewą. Można posypać płatkami migdałowymi, kokosowymi lub orzechami.
*Polewę można pominąć i posypać tofurnik kakao. Wygląda równie atrakcyjnie.
Czasami, jeśli chcę, aby tofurnik był wyższy, dodaję jeszcze jedną kostkę tofu i proporcjonalnie zwiększam ilość składników- zazwyczaj "na oko".
Nie lubię takiego turcika :/
OdpowiedzUsuń