pasztet z cieciorki, pieczarek i dużą ilością zieleniny.
Składniki:
400g suchej cieciorki ( namoczonej wcześniej przez noc)
1 szklanka pistacji (zmielonych)
8 średniej wielkości pieczarek
2 cebule
1/2 szkl. zmielonych płatków owsianych
2 łyżki mielonego lnu
pęczek koperku i szczypiorku (posiekany)
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1/2 szkl. prażonych pestek dyni
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cieciorkę ugotować do miękkości. Pieczarki pokroić w plastry i usmażyć razem z cebulą. Wszystkie składniki na pasztet (oprócz pestek dyni) umieścić w dużej misce i przy pomocy ręcznego blendera zmiksować na gładką, lepką masę. Dodać uprażone pestki dyni, doprawić do smaku.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Na wierzchu można posypać pestkami dyni. Piec przez ok. 50 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po tym czasie pasztet wyjąć z pieca i zostawić w formie do wystygnięcia, najlepiej na kilka godzin.
Świetnie prezentuje się ten pasztet. :)
OdpowiedzUsuń