niedziela, 29 marca 2015

pasztet z ciecierzycy

Ten pasztet powstał spontanicznie, pod wpływem impulsu. Krótki przegląd lodówki i szafek i oto on:
pasztet z cieciorki, pieczarek i dużą ilością zieleniny.



Składniki:

400g suchej cieciorki ( namoczonej wcześniej przez noc)
1 szklanka pistacji (zmielonych)
8 średniej wielkości pieczarek
2 cebule
1/2 szkl. zmielonych płatków owsianych
2 łyżki mielonego lnu
pęczek koperku i szczypiorku (posiekany)
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1/2 szkl. prażonych pestek dyni
sól, pieprz

Przygotowanie:

Cieciorkę ugotować do miękkości. Pieczarki pokroić w plastry i usmażyć razem z cebulą. Wszystkie składniki na pasztet (oprócz pestek dyni) umieścić w dużej misce i przy pomocy ręcznego blendera zmiksować na gładką, lepką masę. Dodać uprażone pestki dyni, doprawić do smaku.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Na wierzchu można posypać pestkami dyni. Piec przez ok. 50 minut  w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po tym czasie pasztet wyjąć z pieca i zostawić w formie do wystygnięcia, najlepiej na kilka godzin.

1 komentarz: