niedziela, 11 maja 2014

krem z batatów i jabłek

Bardzo lubię warzywne zupy kremy. Ta jest smaczna, rozgrzewająca, z lekkim posmakiem słodyczy, a przy tym sycąca- nie trzeba jeść drugiego dania. I rzecz nie mniej istotna -  niskokaloryczna.  W dodatku bardzo ładnie się prezentuje. Czego chcieć więcej? Przepis pochodzi z książki "Gotuj i chudnij".




Składniki:

1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
1 cebula, drobno posiekana
420 g obranych, słodkich ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1,5 cm
1 cm obranego korzenia imbiru
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka mielonej kolendry
140 g kwaskowatych jabłek, obranych, z wykrojonymi gniazdami nasiennymi, 
pokrojonych w kostkę 1,5 cm
sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Na patelni lub w dużym szerokim rondlu rozgrzej oliwę i 5 minut delikatnie podsmażaj cebulę aż zmięknie (ale się nie zrumieni). 
Dodaj słodkie ziemniaki, imbir, kminek, kolendrę i jabłka. 
Zalej ok. 750 ml wrzącej wody (tak, by jabłka były całkowicie przykryte).
Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Blenderem lub w robocie kuchennym zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku i podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz