sobota, 17 maja 2014

pasztet warzywny doskonały

Nie jest to przekłamanie. Jest to najlepszy pasztet warzywny, jaki piekłam i smakuje naprawdę wybornie. Smak orzechów subtelnie miesza się z warzywami, co daje niezwykły efekt dla podniebienia. Możecie go łączyć z dowolnymi sałatami, innymi warzywami podanymi na ciepło bądź zimno i traktować jako danie obiadowe. Bardzo polecam.




      
 Składniki:  (na średnią keksówkę  ok.25 cm). Cytuję za Martą.

   1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / około 3/4  szklanki  suchej kaszy
   1 szklanka orzechów laskowych, zmielonych w młynku lub blenderze
   100 ml oleju roślinnego
   2 marchewki
   2 pietruszki
   1 por, tylko biała część
   2 laski selera naciowego
   2 ząbki czosnku, posiekane
   2 - 3 łyżki sosu sojowego
   2 ziarna ziela angielskiego
   2 liście laurowe
   1 łyżeczka majeranku
   1 łyżeczka suszonej pietruszki
   1/2 łyżeczki lubczyku
   1/2 łyżeczki tymianku
   spora szczypta gałki muszkatołowej
   sól i czarny pieprz

 Przygotowanie:

Pora pokroić na cienkie talarki, na dnie dużego rondla lub garnka rozgrzać olej. Dodać pory, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż por będzie szklisty i miękki. W tym czasie marchewki oraz pietruszki obrać i zetrzeć na tarce, seler naciowy pokroić w cienką kostkę, a czosnek posiekać. 
Kiedy pory będą zeszklone, wyjąć ziele angielskie oraz liście laurowe, dodać przygotowane warzywa, posiekany czosnek i dusić na małym ogniu przez około 10 - 15 minut, czyli do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie. 
Miękkie warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, olej oraz pozostałe przyprawy i zmielić wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Przełożyć do keksówki i piec przez 30 - 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjąć, studzić przez całą noc, a rano kroić.


     


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz