niedziela, 11 maja 2014

masło bananowe

Właściwie lepszym określeniem byłoby tu - dżem lub mus bananowy. Umiarkowanie słodki, z lekko kwaśną nutą limonki.  Bardzo dobrze komponuje się z ciastem marchwiowo- pomarańczowym lub bananowym. Jednak znika bardzo szybko. Polecam. Przepis stąd.



Składniki: 
1,5 kg bananów

3/4 kubka brązowego cukru, w tym 2 łyżki bardzo ciemnego

sok z 2 limonek

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki kardamonu

szczypta chili w proszku
(dosłownie końcówka noża)

szczypta imbiru

szczypta soli

Przygotowanie:

Banany obierz i obetnij końcówki. Pokrój na małe kawałki. W garnku wymieszaj pokrojone banany z cukrem, sokiem z limonki i przyprawami.
 
Gotuj wszystko na małym ogniu. Często mieszaj, aż banany się rozpadną, składniki połączą się i powstanie gęsty mus. Można pomóc sobie blenderem i zmiksować składniki. Niech masa lekko gotuje się na małym ogniu od 20 do 30 minut. Często mieszaj drewnianą łyżką. Masło powinno być naprawdę gęste.
Przełóż masło do czystych, wyparzonych słoiczków. Pasteryzuj 30 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni.
























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz