środa, 25 lutego 2015

piernik dyniowy

Wiem, że nie mamy teraz sezonu dyniowego, ale na pewno wielu z Was przechowuje w piwnicach, spiżarniach to wspaniałe jesienne warzywo. Ja w każdym razie robię tak każdego roku, aby długo po sezonie cieszyć się smakiem dyniowych wypieków i obiadów. Dziś zatem propozycja dla tych, którzy są zapobiegliwi i przygotowani na bliskie spotkanie z dynią. Przepis stąd.

Składniki :

Suche składniki:
1 szklanka mąki pszennej razowej
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
3 goździki
1 ziarenko ziela angielskiego
szczypta soli
Mokre składniki:
1 szklanka puree z dyni*
1/2 szklanki delikatnego oleju roślinnego
1/3 szklanki mleka roślinnego
50 g orzechów laskowych 





Przygotowanie:

Goździki i ziele angielskie utrzeć w moździerzu lub w młynku. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki razem z utartymi przyprawami. 
Mokre składniki dokładnie wymieszać w małej misce. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać szpatułką do ciasta, na sam koniec dodać większość posiekanych orzechów - kilka zostawić do posypania ciasta. Delikatnie wmieszać orzechy, przelać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać pozostałymi orzechami.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 40 - 45 minut, przed wyciągnięciem wbić patyczek i sprawdzić czy jest suchy, w razie potrzeby dopiec ciasto jeszcze kilka minut. 
 

* Jak zrobić purée z dyni: dynię należy przekroić na pół, następnie położyć na blasze piekarnika skórą do dołu i piec w skorupie w 200 stopniach przez około godzinę, lub do czasu, aż dynia będzie miękka. Następnie usunąć pestki, a potem wydłubać łyżką miąższ z dyni i zmiksować go blenderem na gładkie purée. Można zużyć od razu, a można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku lub zamrozić. 





1 komentarz: