sobota, 7 czerwca 2014

chleb zmieniający życie (bez mąki)





Jest to pierwszy bezmączny chleb, jaki udało mi się upiec. To, że jest bez mąki,  która została tu zastąpiona m.in. mielonym lnem, jest jego dużą zaletą. Chlebek polecam, jest naprawdę  bardzo smaczny, przepełniony różnymi ziarnami, które zadbają o Wasze zdrowie. ;-) Przepis stąd.



Składniki na jedną keksówkę:



1 szklanka ziaren słonecznika
3/4 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki migdałów
1 1/2 szklanki płatków owsianych
10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
2 łyżeczki soli
 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego
5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
1 1/2 szklanki letniej wody + 3 łyżki


Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 185 stopni. Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. W szklance wymieszać wodę, syrop z agawy i olej kokosowy. Wlać płynne składniki do suchych i dokładnie mieszać przez kilka minut. Odstawić na 1-2 godziny, aż do wchłonięcia płynów. Keksówkę posmarować cienko olejem kokosowym i przełożyć do środka masę z ziarenek. Piec przez 50-60 minut, chleb jest gotowy kiedy można w niego postukać i usłyszeć głuchy, pusty odgłos. Wyjąć z piekarnika, odstawić na godzinę do schłodzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremki i zostawić aż do kompletnego wystudzenia, najlepiej na całą noc. To bardzo ważne, bo nawet lekko letni chleb będzie się jeszcze kruszył. Kroić cienkim i ostrym nożem. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz