niedziela, 23 sierpnia 2015

makaron z pietruszkowym pesto

Dziś coś łatwego i szybkiego dla tych, co nie mają czasu na gotowanie i lubią prostą, ale smaczną kuchnię. Makaron z pesto z dodatkiem oliwek i suszonych pomidorów. U mnie w tej wersji jest pietruszka, która bardzo często wykorzystuję do zrobienia pesto, ale może to być bazylia, rukola, w zależności od upodobań. Najczęściej pesto wykorzystuję jako dodatek do makaronów, smaruję nim ciasto na pizzę, zanim położę jakiekolwiek składniki albo grzanki, które potem zapiekam z warzywami w piekarniku. Wypróbujcie. Jest naprawdę proste i smaczne.


Składniki:  
dla jednej bardzo głodnej osoby ;-)

1/3 opakowania makaronu (najlepiej razowego)
pęczek natki pietruszki
mała garstka orzechów ( dałam nerkowce, można dać uprażone pestki dyni lub słonecznika)
1/3 szkl. oliwy z oliwek połączonej z neutralnym olejem, np. z pestek winogron
kilka suszonych pomidorów (5-6 sztuk)
oliwki (ok. 10 sztuk)
ząbek czosnku
sól, pieprz

Przygotowanie: 

pesto:

Pietruszkę, orzechy, oliwę zmiksować w blenderze z ostrzem w kształcie litery S, doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę bądź drobno posiekany czosnek, lekko podsmażyć. Dodać makaron, pesto, pokrojone pomidory i oliwki. Dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Gotowe.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz