Odkąd pamiętam, seler był zawsze warzywem, które nie cieszyło się moim zainteresowaniem. W większości domów zazwyczaj używany jest jako dodatek do zup, które w tradycyjnej postaci, na wywarze, rzadko gościły na moim stole. Wyjątek stanowią zupy kremy, które uwielbiam i które mogą być pyszną, niskokaloryczną kolacją dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Dziś jednak nie będzie zupy krem, lecz selerowy pasztet, do którego podeszłam sceptycznie i z niepewnością, że może to być kulinarna porażka. Zupełnie niepotrzebnie. Dodatek moich ulubionych nerkowców sprawił, że pasztet jest delikatny, lekko słodkawy. Dla mnie super! Inspiracją był przepis z książki "Jadłonomia".
Składniki:
(na keksówkę 26 cm x 10 cm)
2 bulwy selera (ok. 80 dag)
1 por (tylko korzeń)
1 marchewka
1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 3/4 szkl. suchej)
1 szklanka zmielonych orzechów nerkowca
2 ząbki czosnku
2cm korzenia imbiru
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 - 3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1/2 łyżeczki lubczyku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
spora szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
olej do smażenia warzyw
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojonego w talarki pora razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Dusić na małym ogniu do miękkości, po czym usunąć przyprawy.
Selera i marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek i imbir drobno posiekać. Dodać do pora i dusić ok. 10 - 15 minut - do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Następnie przełożyć je do miski, dodać ugotowaną kaszę, zmielone nerkowce, sos sojowy i resztę przypraw. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt sucha, można dolać trochę oleju. Wszystko zmiksować ręcznym blenderem lub zmielić w maszynce (ja wybieram tę drugą opcję) i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Pasztet piec ok. 40 minut. Po upieczeniu dobrze wystudzić, najlepiej całą noc, aby dawał się łatwo kroić.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń