wtorek, 11 marca 2014

ciasteczka turystyczne


Pozbawione cukru, pełne ziaren, orzechów  i suszonych owoców ciasteczka. Tworząc ten przepis inspirowałam się innym, podobnym, pochodzącym z książki  „Kuchnia bez pszenicy”.




Składniki na 12 ciastek


1 filiżanka wiórków kokosowych
½ filiżanki pestek dyni
½ filiżanki pestek słonecznika
8 daktyli
½ filiżanki grubo posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki masła orzechowego
czubata łyżeczka karobu ( można dodać kakao)
2 łyżki melasy  z chleba świętojańskiego

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 95˚C. W malakserze zmiksuj wiórki kokosowe, pestki dyni i słonecznika oraz daktyle. Miksuj pulsacyjnie, aż mieszanina osiągnie konsystencję grubo zmielonej kawy. Przesyp ją do miski. Dodaj pozostałe składniki  i wymieszaj  wszystko na gładką masę. Formuj kulki, lekko je spłaszczając ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 50 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz