Pozbawione cukru, pełne
ziaren, orzechów i suszonych owoców
ciasteczka. Tworząc ten przepis inspirowałam się innym, podobnym, pochodzącym z książki „Kuchnia bez pszenicy”.
Składniki
na 12 ciastek
1 filiżanka wiórków
kokosowych
½ filiżanki pestek dyni
½ filiżanki pestek
słonecznika
8 daktyli
½ filiżanki grubo
posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki masła
orzechowego
czubata łyżeczka karobu
( można dodać kakao)
2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do
95˚C. W malakserze zmiksuj wiórki kokosowe, pestki dyni i słonecznika oraz
daktyle. Miksuj pulsacyjnie, aż mieszanina osiągnie konsystencję grubo
zmielonej kawy. Przesyp ją do miski. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj
wszystko na gładką masę. Formuj kulki, lekko je spłaszczając ułóż na
blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz