wtorek, 7 kwietnia 2015

tofurnik waniliowy

Tofurnik to nic innego, jak sernik z tofu. Jednym smakuje bardzo, innym nie do końca. Ja tofurniki uwielbiam chociażby za to, że są niskokaloryczne, bogate w białko czy wapń. Nie musicie zatem mieć takich wyrzutów sumienia, jak po zjedzeniu tradycyjnego sernika z dodatkiem masła i jajek. Dziś waniliowy z bakaliami. Próbujcie!


  Składniki:  (na tortownicę wielkości 18 - 21 cm)

 Spód:     (można pominąć, ciasto będzie smaczne i bez niego)

          100 g ciastek owsianych
          2 łyżki oleju kokosowego lub masła orzechowego

  Masa tofurnikowa:

          2 kostki tofu naturalnego / 2 x 180 g
          1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
          1 szklanka mleka kokosowego
          1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru, syropu z agawy lub innego słodzika
          2 łyżki mąki ziemniaczanej
          1/3 szklanki soku z cytryny
          skórka otarta z 1 cytryny
          szczypta soli
          bakalie

   Polewa:
          50 g gorzkiej czekolady
          1/2 szklanki mleka kokosowego
           do dekoracji: garść płatków migdałowych, kokosowych lub pokruszonych orzechów

Przygotowanie spodu: Ciastka umieścić w naczyniu blendera i zmiksować na grube okruchy. Dodać masło lub olej i połączyć składniki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wysypać pokruszony spód, przygnieść lekko palcami, a następnie odstawić do lodówki.

Przygotowanie masy: wszystkie składniki poza mlekiem umieścić w misce i przy pomocy ręcznego blendera zmiksować na bardzo gładką masę - dopiero kiedy masa będzie gładka stopniowo wlewać mleko cały czas miksując. Na koniec dodać ulubione bakalie.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tofurnikową masę wylać na schłodzony spód i wyrównać, następnie wsunąć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 120 stopni i piec kolejne 45 minut. 
Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik, pozostawiając tofurnik jeszcze na 15 minut w środku. Dopiero po tym czasie delikatnie wyjąć go na blat i studzić przez przynajmniej  2 - 3 godziny. 
Przygotowanie polewy: Czekoladę i mleko kokosowe rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzony tofurnik wyjąć z formy i polać ostudzoną polewą. Można posypać płatkami migdałowymi, kokosowymi lub orzechami. 

*Polewę można pominąć i posypać tofurnik kakao. Wygląda równie atrakcyjnie.
Czasami, jeśli chcę, aby tofurnik był wyższy, dodaję jeszcze jedną kostkę tofu i  proporcjonalnie zwiększam ilość składników- zazwyczaj "na oko".