środa, 26 lutego 2014

idealny pasztet z białej fasoli z suszonymi pomidorami

 Nigdy nie piekłam pasztetu. Za mięsnymi nie przepadam, nawet tymi domowej roboty. Ten wydał mi się ciekawy, dla wzbogacenia wrażeń smakowych dodałam jednak trochę suszonych pomidorów. Przepis  znalazłam u Marty.


Składniki na małą keksówkę:

2 szklanki drobnej białej fasoli, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
2 duże cebule, pokrojone w pióra
1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka tymianku
spora szczypta gałki, startej
2 ząbki czosnku
łyżeczka musztardy
100 ml oleju + sporo do smażenia
5 czubatych łyżek zmielonych płatków owsianych
sól i pieprz
kilka suszonych pomidorów

Przygotowanie:


Namoczoną fasolę odcedzić, opłukać i ugotować w nieosolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie na patelni na minimalnym ogniu zeszklić cebulę oraz jabłka, powinny się lekko rozpadać. Ugotowaną fasolę opłukać, przestudzić i połączyć z podduszonymi cebulami, jabłkami oraz resztą składników. Przepuścić przez maszynkę do mielenia lub zmiksować ręcznym blenderem. Dodać osączone z oleju i pokrojone pomidory. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Keksówkę wysmarować olejem, przełożyć masę fasolową i piec przez około 40 minut, w połowie pieczenia można przykryć wierzch pasztetu folią aluminiową - dzięki temu nie będzie zbyt spieczony i nie będzie się kruszył. Wyjąć na blat, zostawić do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy wyjąć z formy i kroić.



    niedziela, 23 lutego 2014

    mus jaglany

     Zdrowy, bezcukrowy i sycący deser, który zaspokoi wasz nieposkromiony apetyt. Zamiast kakao możecie dodać odrobinę karobu. Przepis stąd.


    Składniki na 2 porcje:

    1/2 szklanki kaszy jaglanej
    1 banan
    3 łyżeczki płynnego miodu
    2 łyżeczki kakao

    Przygotowanie:

    Kaszę przepłukujemy wrzątkiem, żeby pozbyć się nadmiaru goryczki, a następnie gotujemy w 1,5 szkl. wody ok. 20 min. aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka. Do przestudzonej kaszy dodajemy pozostałe składniki. Całość miksujemy za pomocą blendera aż uzyskamy jednolitą masę. Mus możemy podawać z kawałkami czekolady lub wiórkami kokosowymi.




    sobota, 22 lutego 2014

    potrawka z kasza jaglaną

    Przepyszne danie,w którym się zakochałam od pierwszego ugotowania,  które często robię na obiad, a do którego chętnie wracam i polecam wszystkim niejedzącym mięsa i lubiącym warzywa.  Przepis zaczerpnięty z tego bloga


    Składniki  na 2 porcje
    kasza jaglana (ugotowana, ok 1-1,5 szklanki )
    świeży szpinak 400 g
    marchew - 1 szt.
    imbir świeży - 3 cieniutkie plasterki
    czosnek - 1 ząbek
    tłuszcz nierafinowany -  2 łyżki
    ostropest - kilka szczypt
    kozieradka - opcjonalnie (2-3 szczypty)
    czarnuszka - do posypania

    Przygotowanie:
    Kaszę jaglaną ugotuj na sypko. W garnuszku podgrzej tłuszcz, wrzuć  posiekaną cebulę, czosnek, imbir oraz pokrojoną we wstążki za pomocą obieraczki do warzyw marchew. Dodaj niewielką ilość soli i chwilę podpraż całość mieszając bez przerwy. Po kilku minutach dorzuć pokrojony niezbyt drobno szpinak
    i jeszcze chwilę pozostaw na ogniu mieszając. Dodaj teraz niewielką ilość wody, ostropest, kozieradkę, kaszę, wymieszaj całość i gotuj chwilkę pod przykryciem. Przed podaniem posyp czarnuszką.